Welk contract bij thuiswerk

thuiswerk als zelfstandige, werknemer of interimaris

thuiswerk met interimcontract
thuiswerk met interimcontract

Welk contract bij thuiswerk kies ik best? Kan ik kiezen? En wanneer?  Bij thuiswerk zijn verschillende contractformules mogelijk. Zo zijn er thuiswerkers met een werknemerscontract voor bepaalde duur of bepaald werk. Daarnaast zijn er thuiswerkers die werken als interimaris met een interimcontract en mensen die als zelfstandige hun prestaties factureren.

 

Welk contract past het beste bij jou?

Vandaag kiezen heel veel mensen het contracttype dat het beste bij hen past. Wil je geen BTW-nummer nemen, dan werkt men via een interimcontract.

Begint men te veel te verdienen en krijgt men regelmatig thuiswerk, dan schakelt men over naar het zelfstandige statuut.

 

Wat is de relatie tussen jou als thuiswerker en het bedrijf, je klant of opdrachtgever

In principe wordt er gekeken naar de aard van de relatie tussen de thuiswerker die het werk doet en de partij die het werk uitbesteedt.

Werk je eerder onder leiding, toezicht en gezag dan ben je een werknemer. Het bedrijf dat je thuiswerk geeft is dan werkgever. In dit geval is een interimstatuut of werknemersstatuut aangewezen.

Werk je niet onder leiding, toezicht en gezag, dan ben je eerder een zelfstandige. Je zal je prestaties factureren en een BTW-nummer nemen.

 

Waarom is dit  zo belangrijk?

Wie als interimaris werkt, krijgt orders van zijn werkgever. Het is de werkgever die zegt hoe jij de job zal uitvoeren. Het is ook de werkgever die verantwoordelijk is voor het resultaat. De werkgever mag zelfs stap voor stap bepalen hoe jij het werk uitvoert.

Werk je als zelfstandige, dan kan de opdrachtgever (hij die het thuiswerk aan jou geeft) jou geen orders geven of commanderen. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je werkt. De opdrachtgever mag niet stap voor stap bepalen hoe jij het werk uitvoert.

 

Ook wie werkloos is, kan thuiswerk doen

Wie vandaag werkloos is, kan ook thuiswerk met een interimcontract doen. De dagen dat je werkt, krijg je geen stempelgeld. De dag nadat je werk voltooid is, krijg je een C4 van het interimkantoor en kun je opnieuw stempelen.

 

Huisvrouwen en thuiswerk

Huisvrouwen die op het boekje van het ziekenfonds van hun man staan, zijn dan weer best gebaat met een zelfstandige statuut in bijberoep onder artikel 37. Dit betekent dat zij thuiswerk kunnen doen en toch ten laste van hun man blijven.

 

Mensen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering

Wie een uitkering krijgt, valt voor thuiswerk meestal uit de boot. De geest van de wet zegt net dat de uitkering in de plaats van een salaris komt. Als dan blijkt dat je toch kunt werken, dan heeft men eigenlijk geen uitkering meer nodig.

Mensen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering kunnen onder strikte voorwaarden toch thuiswerk doen. Zij bespreken dit best eerst met hun controle-arts van het ziekenfonds die de voorwaarden kan schetsen.

 

 

 

Previous Thuiswerk als bijberoep, wat kost het
Next Thuiswerker heeft 2 tot 10 klanten